1977-ben egy lelkes sportemberekből álló társaság néhány éves álma valósult meg azzal a lehetőséggel, hogy elsősorban az akkori újpesti kézilabdasport csapatai, de szélesebb körben a budapesti agglomeráció csapatai számára vidéken egy hétvégi kupát rendezhettünk.

Somogyi Mihály TS-vezető és elsősorban Dévényi Géza és Holfinger István, az Újpesti Kézilabda Szövetség akkori vezetői segítségével megszerveztük az első kézilabda Velence Kupát.

Akkor 1977-ben 12 csapat 148 főnyi létszáma jelentette az indulást. A játékot két pályán bonyolítottuk le és a szállást az Újpesti Ifjúsági Tábor területén kaptuk meg. Ma is itt van a központi táborunk. Mivel azonban 600-800, esetenként még több ember egy 200 fős táborban nem fér el, így most a szállást több helyszínen biztosítjuk, valamint 3-5 pályát használunk 3 napig Velencén.

Az indulásnál a főbb szervezők mellett még meg kell említeni olyan lelkes segítőket, akik nélkül nehéz lett volna végigcsinálni a kezdeti lépéseket: Kelényi István, Csolics Sándor valamint Kovács Feri bácsi is sok energiát fektetett a torna sikerébe. A későbbiek folyamán elsősorban az immár 25 éve fő szervező Kretskó Laci bácsi és társai – Nagy Sándor, Németh Lajos, Tekauer Péter – munkáját emelném ki. Időközben nagy veszteség ért minket: elhunyt Kretskó Laci bácsi. A jelenlegi szervezők úgy határoztak, hogy Laci bácsi emlékét megőrizve a kiemelt csoportok ezentúl a Velence Kupa keretein belül a Kretskó László Emléktornán szerepelnek.

Az elmúlt évek során nagyon sok szponzorszerző akciót indítottunk, de amikor nem sikerült támogatót találni, akkor is emlékezetessé tudtuk tenni a sok fiatal sportoló számára a Velence Kupát.

Reméljük, hogy ez a torna is méltó lesz a többihez.

Társaim és én is ezért mindent elkövettünk ez idáig és fogunk a jövőben is.

Köszönet mindenkinek az elmúlt több, mint 40 évért.

Jó sportolást, jó szórakozást kívánunk a Velence Kupán résztvevő csapatoknak!

Tisztelettel:
Pétery Pál
a torna védnöke,
aki mindegyik szervezésében részt vállalt.